vineri, 11 iulie 2014



Insula Delos din Grecia este cunoscuta drept insula lui Apollo si a zeitei Artemis. Ce legatura are stema Moldovei cu aceasta insula? Aici avem dovada ca stema Moldovei este mostenirea lumii greco-romane si a continuitatii stramosilor nostril pe teritoriul actual al vechii Dacii.
 Pe aceasta insula greceasca se gasesc mai multe temple fascinante iar situl arheologic este inclus in patrimonial UNESCO fiind un loc care merita cu adevarat vizitat macar o data in viata.
Ce ne intereseaza pe noi sunt altarele inchinate lui Zeus. Acestea au forma cilindrica si au sculptate in basorelief capete de bour denumite de catre arheologici si istorici "bucrania"  sau "bucranium" inconjurate de ghirlande cu flori sculptate. Aceste ghirlande cu flori fac referire la sacrificiul taurilor catre Zeus. In lumea Greco-romana antica se aducea taurul decorat cu ghirlande de flori cu care erau impodobite capul, coarnele si mijlocul animalului.Ritualul mai este intalnit si astazi la unele populatii din Asia.
In lumea greco-romana, ghirlandele cu flori, erau asezate peste orice animal care era oferit ca ofranda: porc, oaie, taur.
Animalele sacrificate erau lovite cu lovituri puternice de ciocan special concepute in cap si pregatite astfel pentru a putea fi oferite in dar zeilor.
Acest ritual era prezent in intreg Imperiul Roman, din peninsula Iberica din Spania pana in Bulgaria de astazi, portul grecesc Olbia (astazi pe teritoriul Ucrainei), Turcia, Israel si chiar dincolo de granitele Imperiului Roman, in Persia, India sau in peninsula Arabica.
In unele reprezentari gasim chiar toate cele trei simboluri ale stemei Moldovei : floarea (astazi spunem ca pe stema Moldovei este reprezentat un trandafir heraldic, dar in lumea Greco-romana de fapt floarea era nalba, banala floare de gradina), luna in faza de crai-nou si steaua/soarele.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentarii