luni, 19 mai 2014


Asupra stemei Moldovei s-au facut destul de multe speculatii de-a lungul timpului atat de catre istorici cat si de catre specialisti in heraldica dar din pacate au ramas foarte putine infromatii scrise despre acest subiect. Originea simbolurilor se pierde in negura timpului si tot ce a ramas in constiinta populara sunt doar cateva legende de pe la inceputurile afirmarii statele ale principatului Moldovei.

Insa daca facem cercetari amanuntite descoperim de fapt cu surprindere ca aceste simboluri au o vechime foarte mare si confirma continuitatea unui popor care a  locuit pe acest teritoriu in din vremuri stravechi.

In primul rand hai sa vedem ce inseamna cuvantul Moldova si de unde vine el. Inca din vechime , unele popoare cand se refereau la Moldova o numeau Moldava , Moldavia sau chiar Moldo-Vlahia.

Dupa unii Mol-dava provine de la numele unui zeu si anume zeul Mol cunoscut si ca Bal,Val sau Hermes , Armis. Altfel zis Mol-dava / Moldova nu era nimic altceva decat cetatea (dava) sau tara zeului Mol. Simbolul zeului Mol / Hermes era un bour ca cel de pe stema Moldovei.

Cu fiecare postare de pe acest blog o sa va arat ce am descoperit despre originile simbolurilor de pe stema Moldovei si va garantez ca sunt deosebit de interesante si cu legaturi in istorie si cu unele culturi pe care nu le-ati fi crezut vreodata ca ar fi posibile .


Next
Postare mai nouă
Previous
This is the last post.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentarii