vineri, 11 iulie 2014Insula Delos din Grecia este cunoscuta drept insula lui Apollo si a zeitei Artemis. Ce legatura are stema Moldovei cu aceasta insula? Aici avem dovada ca stema Moldovei este mostenirea lumii greco-romane si a continuitatii stramosilor nostril pe teritoriul actual al vechii Dacii.
 Pe aceasta insula greceasca se gasesc mai multe temple fascinante iar situl arheologic este inclus in patrimonial UNESCO fiind un loc care merita cu adevarat vizitat macar o data in viata.

Ce ne intereseaza pe noi sunt altarele inchinate lui Zeus. Acestea au forma cilindrica si au sculptate in basorelief capete de bour denumite de catre arheologici si istorici "bucrania"  sau "bucranium"inconjurate de ghirlande cu flori sculptate. Aceste ghirlande cu flori fac referire la sacrificiul taurilor catre Zeus. In lumea Greco-romana antica se aducea taurul decorat cu ghirlande de flori cu care erau impodobite capul, coarnele si mijlocul animalului.Ritualul mai este intalnit si astazi la unele populatii din Asia.


Aceste tipuri de altare au fost descoperite de curand si in Israel sau Turcia. Sunt inchinate zeului suprem, Zeus si erau folosite inclusiv pentru sacrificii. Animalele sacrificate erau in mod normal taurii dar uneori erau sacrificate si alte animale precum porci sau oi.
Floarea sculptata langa capul de bour de pe altare nu este trandafir asa cum este interpretat simbolul de pe stema Moldovei ci este nalba, banala floare de gradina.0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentarii